Foodward Gıdalarda Atıkların Önlenmesi ve Geri Kazanımı Projesi Kayseri Toplantısı
31 Mayıs 2016
Foodward-Gıdalarda Atıkların Önlenmesi ve Geri Kazanımı Erzurum
23 Haziran 2016

TÜGİS toplam 9 Gıda Kategorisinde ve 13 Meslek grubunda Ulusal Meslek Standartlarını hazırlayarak büyük bir başarıya imza attı

10 Haziran 2016

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası TÜGİS, T.C. Mesleki Yeterlilikler Kurumu (MYK) ile imzalamış olduğu protokol kapsamında Gıda Sektörünün bünyesinde yer alan 9 ürün kategorisi için Ulusal Meslek Standartlarını hazırlayarak büyük bir başarıya imza attı.
 
Avrupa Birliği üyelik süreci gereği 21.9.2006 tarihli ve 5544 Sayılı kanun uyarınca kurulan Mesleki Yeterlilikler Kurumu (MYK) Ulusal Meslek Standartlarının belirlenmesi ve Mesleki Yeterliliklerin oluşturulmasından sorumludur.
 
Bu kapsamda Türk Gıda Sektörünün temsilcisi olan TÜGİS 2014 yılında T.C. Mesleki Yeterlilikler Kurumuyla imzalanan protokol çerçevesinde MYK tarafından belirlenen gıda kategorilerinde Meslek Standartlarının hazırlanmasıyla ilgili çalışmalara başlamıştır.
 
İmzalanan bu protokol uyarınca sektör ve ülke önceliklerini dikkate alarak sektördeki meslek haritası çıkartılmış ve buna göre bir meslek standardı hazırlama planı oluşturulmuştur. TÜGİS bünyesinde danışmanımız Sn. Dr. İrfan Demiryol Koordinatörlüğünde oluşturulan çalışma grubu Meslek Standartlarını MYK tarafından belirlenen format ve temel ölçütlere uygun olarak hazırlamak üzere çalışmalara başlamış ve hazırlık aşamasında farklı ölçeklerde işletmelerin sürece katılımını sağlayarak görüşlerini almıştır.
 
Bu çalışmalar yürütülürken Gıda Sektörü ana bölümler gruplar halinde sınıflandırılmış ve her grup altında yer alan meslekler ve seviyeleri belirlenmiştir.
 
Bu çalışmalar kapsamında:
– Şekerleme – Sakız
– Süt
– Peynir
– Nişasta Bazlı Ürünler
– Meyve Suyu
– Sebze-Meyve Konsantresi
– İşlenmiş Et
– Dondurulmuş Gıda
– Su Ürünleri
kategorilerinde yer alan 13 farklı meslek grubunda Meslek Standartları hazırlanmış ve bu standartlar MYK’nın onayını takiben Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

Ulusal Meslek Standardı bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için MYK tarafından kabul edilen genel bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normdur.
Ulusal Meslek Standartlarının belirlenmesinden sonraki aşamalar
 
– Ulusal yeterlilikleri belirlemek,
– Eğitim ve Öğretim kurumlarının akreditasyonunu sağlamak,
– Ölçme – değerlendirme ve belgelendirme sistemini kurmak ve işletmektir.
Ulusal Yeterlilik ise Meslek Standartlarına dayanılarak hazırlanan ve bireyi değerlendirmede kullanılan, bireyin sahip olması gereken bilgi, beceri ve yetkinlik ile ölçme ve değerlendirme kriterlerini içeren ayrıntılı dokümandır.
 
Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için gereken şartlar her meslek için geliştirilen Ulusal Yeterliliklerle belirlenecektir. Buna göre belge alacak adaylar ilgili yeterlilikte yetkilendirilmiş personel belgelendirme kuruluşlarından birine başvuracak, ve yapılacak ölçme ve değerlendirme sonucunda uygun kişilere MYK onaylı Mesleki Yeterlilik belgeleri verilecektir.
 
5544 sayılı MYK kanunu uyarınca sınav ve belgelendirme konusunda yetkilendirilecek kuruluşların Türk Akreditasyon Kurumu veya Avrupa Akreditasyon Birliği ile çok taraflı tanıma anlaşması imzalamış ve TS EN ISO/IEC 17024 standardına uygun olmaları gerekmektedir.
 
Sürecin 2018 yılına kadar tamamlanması ve bu tarihten sonra Gıda Sektöründe faaliyet gösteren tüm kuruluşlarda görev yapan ilgili personelin Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olması öngörülmektedir.