İstanbul İl Gıda, Tarım Müdürü’ne ziyaret
24 Nisan 2015
Foodward Gıda Kayıpları Uluslararası Projesi
6 Mayıs 2015

Gıda Kayıpları ve Gıda İsrafı / Food recovery and Waste Reduction

2 Mayıs 2015

TÜGİS ve ortakları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı / TAGEM, MKV Consulting, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, İtalya SPESS/Roma, İtalya Eurocrea / Milan, Almanya / Mönchengladbach Niederlein Üniversitesi, Slovakya /  Cosavia Avrupa Birliği Erasmus + “Gıda Kayıpları ve Gıda İsrafı / Food recovery and Waste Reduction  kısacası Foodward Projesinin ortaklar arası koordinasyon toplantısı Roma’da İtalyan SPESS’in ev sahipliğinde 15 – 16 – 17 Nisan 2015 tarihlerinde Roma’da “FEDERALIMENTARE” tesislerinde tüm ortakların katılımı ile yapılmıştır.

Toplantıda 16 – 19 Şubat 2015 tarihinde İstanbul’da TÜGİS tarafından düzenlenen proje başlama / Kickoff – Meeting toplantısından bu yana yapılan faaliyetler gözden geçirilmiştir. Proje çerçevesinde üye ülkelerin hazırlamakla mükellef oldukları ülke raporlarının hazırlandığı anlaşılmıştır. TÜGİS Gıda Kayıpları ve Gıda İsrafının önlenmesi ve ekonomiye kazandırılması konulu ülke raporunu zamanında hazırlamış, İngilizce ’ye çevirerek, yeterli sayıda bastırmıştır. Bu meyanda TÜGİS, ODTÜ Gıda, GTHB/TAGEM, MKV Heyetleri, NAMET, SÜTAŞ, TAMEK, TAT Gıda, SEK Tesislerini Gebze ve Bursa’da bizzat yerlerine giderek ziyaret etmişler, Gıda Kayıpları Projesi çerçevesinde hazırlanan anket formlarını yerinde tamamlamışlardır.

Avrupa Birliği Ulusal Ajans’ı tarafından projeye tahsis edilen paranın %80’i TÜGİS tarafından tüm ortakların hesaplarına gönderilmiştir. Ayrıca, proje logosu, web sayfası hazırlanmıştır. Roma toplantısında projenin bütçesi gözden geçirilmiş, önümüzdeki dönemde ortakların sorumlulukları tekrar kendilerine bildirilmiş ve önümüzdeki dönem toplantıları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

 

1. TRANSNATIONAL MEETING

15 – 19 Haziran 2015 İtalya Gıda Kayıpları konusunda SPESS tarafından hazırlanacak programa göre firma ziyaretleri,
6 – 8 Eylül 2015 Slovakya Transnational Meeting ve takiben 5 günlük firma ziyareti,
18 – 21 Ocak 2016 Almanya Mönchengladbach Niederlein Üniversitesinde Transnational Meeting,
Proje kapanış toplantısı – Closeing Meeting / İstanbul 27 – 29 Temmuz 2016

TÜGİS TARAFINDAN TÜRKİYE’DE DÜZENLENECEK SEMİNERLER:

1. İzmir 24 Şubat 2016
2. Denizli 23 Mart 2016
3. Balıkesir 13 Nisan 2016
4. Kayseri 11 Mayıs 2016
5. Erzurum 2 Haziran 2016


SEMİNERLER:

1. Ekim 2015 / İstanbul – Türkiye, TÜGİS tarafından Gıda Kayıpları ve Gıda İsrafının Önlenmesi konulu seminer,
2. İtalya – Roma’da Ekim 2015 proje konusunda seminer,
3. Slovakya’da Kasım 2015 proje konusunda seminer.

Seminerler ilgili ülkedeki partnerler tarafından yapılacak olup, en az 100 kişinin katılması öngörülmektedir. Toplantıda ayrıyeten projenin kalıcı sonuçlara ulaşabilmesi için, proje konusu ile ilgili olarak Haziran ayının sonuna kadar ODTÜ Gıda öncülüğünde eğitim modülleri, Süt ve Süt Ürünleri Sektörü, Et ve Et Ürünleri Sektörü ve Konserve Sektörünü kapsayacak şekilde model olarak hazırlayacaktır. Ayrıca, projenin Türk ortakları Mayıs ayı içinde İzmir’de Süt ve Et Ürünleri Sektöründe temaslarda bulunacaklar ve anket formlarını tamamlayacaklardır.

AB Projesi Roma toplantısına TÜGİS’ten proje yetkilileri Sn. Selçuk Maruflu ve Sn. Dr. İrfan Demiryol katılmışlardır