Gıda Sanayii’nde Dijitalleşme ve Fırsatlar
20 Mart 2017
Üretimin Geleceği Zirvesinde Endüstri 4.0
14 Nisan 2017

Gıda Endüstrisi Dijitalleşme ile Daha Verimli Hale Geliyor

31 Mart 2017

İSTANBUL – 31.03.2017: Türkiye’de gıda endüstrisinde faaliyet gösteren lider kuruluşlar sektörün geleceğine ilişkin konuları tartışmak ve aksiyonlar belirlemek üzere GE Türkiye İnovasyon Merkezi’nde bir araya geldi. Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ve General Electric (GE), işbirliğiyle gerçekleştirilen toplantıya yaklaşık 100 yönetici katıldı. Etkinlikte, dijitalleşme ile hız ve çevikliğin gelişen endüstri açısından önemi tartışıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), ve Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Panele ayrıca destek verdi.

TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Buzbaş, yaptığı açılış konuşmasında “Gıda üretiminde verimliliğin artması gerekiyor. Bunun birkaç temel gerekçesi var. Bunlardan ilki, gelişmekte olan ülkelerde bulunan genç nüfusun artması. Bununla birlikte kentsel nüfusun artması da önemli bir etken olarak öne çıkıyor. Son 10 yılda dünya nüfusunun yüzde 54’ünü, Türkiye nüfusunun yüzde 77’sini kentli kitle oluşturdu. 2050 yılına kadar Türkiye’de bu oranın yüzde 88’e çıkması öngörülüyor. Dolayısıyla gıda ve içecek sektörünün bu dönüşüme göre hazırlanması gerekir. Değişimi görmezden gelerek sürdürülebilir olamayız. Hızla değişen dünyada bu konuda bilinçlerimizi geliştirmek zorundayız. Tarım ve hayvancılıkta dünyayı takip etmeliyiz. Fırsatlar ve riskleri kısıtlarımızla dengelememiz gerekiyor” dedi.

Panelde gerçekleşen oturumlarda Endüstriyel Nesnelerin İnternetine ve özellikle Yiyecek-İçecek endüstrisi başta olmak üzere tüm önemli dikey üretim sektörlerinde gerçekleşen endüstriyel dönüşüme değinildi. Bu dönüşüm gıda alanında faaliyet gösteren şirketlere, önceden dikkate alınmayan fakat zaman içinde küçük ve artımlı değişiklikler yapma imkânı veren veriler sağlayarak, üretim ve operasyonlarından öngörü elde edebilmeleri için yeni olanaklar sunuyor. Üretim ekipmanlarında doğru teknolojilerin kullanılmasının yanı sıra bu öngörülerin analiz edilip uygulanabilmesi için doğru becerilere sahip doğru insanlara yatırım yapılması, şirketlerin daha az kaynak kullanarak daha fazla ürün üretmesine yardımcı oluyor.