TÜGİS, Foodward Projesi ile gıda kayıplarının önlenmesine odaklandı
26 Ekim 2015
16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde “Bizim için her gün sağlıklı, besleyici ve doyurucu gıdalar günü. Tüm dünyada herkesin daha iyi beslenmesi için bize düşeni yapıyoruz” mesajını veren Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası’nın (TÜGİS) düzenlediği, Gıdalarda Atıkların Azaltılması ve Geri Kazanımı toplantısı, 15 Ekim’de yapıldı.
Kısa adı Foodward olan ve Türkiye, Almanya, İtalya ve Slovakya’dan kamu kurumları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve araştırma merkezlerinin yürüttüğü Gıda Kayıplarının Önlenmesi ve Geri Kazanımı Projesi’nin Türkiye’de liderliğini üstlenen TÜGİS’in proje ortakları arasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve MKV Danışmanlık Firması bulunuyor.
Avrupa Birliği Bakanlığı Türkiye Ulusal Ajansı koordinasyonunda Avrupa Birliği fonlarıyla finanse edilen Foodward Projesi kapsamında TÜGİS tarafından düzenlenen Gıda Kayıplarının Önlenmesi ve Geri Kazanımı başlıklı toplantı ve panel, 15 Ekim 2015 tarihinde İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Salonunda gerçekleştirildi.
TÜGİS Başkanı Necdet Buzbaş’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantının ilk oturumunda, proje ortakları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ODTÜ ve MKV Danışmanlık temsilcileri, proje hakkında bilgi verdiler.
Daha sonra İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Güner Arkun başkanlığında, Gıdalarda Atıkların Azaltılması ve Geri Kazanımı Paneli yapıldı. Panelde, ülkemizin önde gelen gıda üreticilerini temsil eden konuşmacılar, işletmelerinde atıkların değerlendirilmesi ve geri kazanımı konusunda gerçekleştirilen projelere ilişkin bilgileri, katılımcılarla paylaştılar.
Toplantıya, TÜGİS üyesi kuruluşların yanı sıra kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler de katıldılar.