TÜGİS LİDERLİĞİNDE YÜRÜTÜLEN FOODWARD- Gıdalarda Atıkların Önlenmesi ve Geri Kazanımı Projesi
25 Ağustos 2016
Foodward – Food Recovery and Waste Reduction Gıdalarda Atıkların Azaltılması ve Geri Kazanımı başlıklı projemiz Avrupa Birliği fonlarınca desteklenen ve Avrupa Birliği Bakanlığı Ulusal Ajansı tarafından denetlenen bir projedir. Bu projede pilot kategoriler olarak seçilen Konserve, İşlenmiş Et ve Süt Ürünleri Sektörlerinde üretim prosesleri sırasında oluşan kayıpların önlenmesi ve geri kazanımı ile ilgili eğitim modülleri hazırlanmış ve gerek TÜGİS Üyelerinin gerekse Sektörlerde yer alan üretici firmaların kullanımına sunulmuştur. TÜGİS liderliğinde yürütülen Foodward projesinin ulusal ortakları T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TAGEM-Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve MKV Danışmanlıktır. Yurtdışında yeralan ortaklarımız ise Almanya’ dan Mönchengladbach Niederrhein Üniversitesi, İtalya’ dan Spread European Safety (SPES) ve Eurocrea Merchant, Slovakya’ dan Cassovia Life Sciences’ tır. Gıda teknolojileri ve atıkların geri kazanımı konusunda deneyimli olan ortaklarımız projeye çok değerli katkılarda bulundular.
Dünyada yaşanan nüfus artışı gıdaya olan talebin giderek artmasına yol açmaktadır. Bu projenin temel amacı hammadde, enerji ve su tüketiminde verimliliği artırarak gıda kayıplarını önlemek ve aynı kaynakların kullanımıyla daha fazla gıda üretimi yapabilecek yöntemlerin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır.
Proje kapsamında öncelikle ilgili sektörler olan konserve, et ve süt sektörlerinde mevcut durum tesbiti ve değerlendirmesi yapılmıştır. Akabinde proje ortakları arasında yer alan Türk ve Yabancı uzmanlarla birlikte gıda sanayiinde atıkların azaltılması ve geri kazanımına yönelik eğitim modülleri hazırlanmıştır.
Bu çalışmalar sırasında Roma- İtalya, Kosice- Slovakya ve Mönchengladbach Almanya’da proje ortaklarıyla bir araya gelerek yapılan çalışmalar üzerinde değerlendirmeler yapılmış ve eğitim modüllerine son şekilleri verilmiştir. Bu çalışmalar sırasında gıda üretimi yapan işletmeler de ziyaret edilerek atık önleme ve geri kazanımı konusunda yapılan çalışmalar yerinde incelenmiştir. Ayrıca TÜGİS üyeleri arasından seçilmiş 4 kuruluşun yöneticileri için 4 günlük bir seminer düzenlenerek eğitim verilmiş bu kapsamda Slovakya, Macaristan ve Ukrayna’ da bulunan işletmeler ziyaret edilerek komuyla ilgili çalışmalar yerinde gözlenmiştir. Proje kapsamında İstanbul’dan başlayarak sırasıyla İzmir ve Denizli, Balıkesir, Kayseri ve Erzurum’ da projeyi tanıtan eğitim toplantıları düzenlenmiştir. 10 Ağustos 2016 tarihinde İstanbul’da proje paydaşları, Tügis üyeleri ve gıda sektörüyle ilgili sivil toplum kuruluşlarının katıldığı kapanış toplantısıyla proje tamamlanmıştır.