Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası Başkanı Necdet Buzbaş: “Kooperatifçilik dünyadaki açlığa çare olabilir”
19 Ekim 2012
Bu yıl ana temanın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından “Tarımsal Kooperatifler Dünyayı Beslemenin Anahtarıdır” olarak seçilen 16 Ekim Dünya Gıda Günü’ne istinaden düzenlenen toplantı, her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Başkanı Necdet Buzbaş’ın ev sahipliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve FAO Temsilcisi Mustapha Sinaceur’ın katılımıyla gerçekleşti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş yıldönümü nedeniyle tüm dünyada 16 Ekim, Dünya Gıda Günü olarak biliniyor. Her yıl farklı bir temanın FAO tarafından masaya yatırıldığı Dünya Gıda Günü’nün bu yıl ki teması “Tarımsal Kooperatifler Dünyayı Beslemenin Anahtarıdır” . Bu başlık altında dünyadaki açlık ve açlıkla mücadele eden insanlar konusunda farkındalık yaratılmaya çalışılıyor.
Bugünün rakamlarıyla dünyada yaklaşık 1 milyar insan açlıkla mücadele ediyor. 1996 yılında düzenlenen “Dünya Gıda Zirvesi”nde bu rakam 840 milyon kişiydi ve hedef 2015 yılına kadar açlıkla yüz yüze yaşayan nüfusun yarıya indirilmesiydi. Ne var ki o günden bu yana hedef gerçekleşememekle birlikte ciddi bir artış yaşandı. TÜGİS Başkanı Necdet Buzbaş’a göre; “Geçen yıllarda yaşanan kuraklık, gıda krizi olarak adlandırılan tarım ürünlerindeki fiyat artışı ve uygulanan biyoyakıt politikaları açlığın artışının nedenlerinden olsa da, bunun yanı sıra günümüzde diğer etkili bir faktör de yüksek kar hırsıyla hareket eden spekülatif sıcak para ve tekelci zihniyet. Bu durumdan da zararlı çıkan üreticiler ve yoksul ülkeler”
Bu nedenlerden dolayı kooperatifçiliğin günümüzde artan önemine dikkat çeken Necdet Buzbaş, Birleşmiş Milletler’in (BM), 2012 yılını Kooperatifler Yılı olarak ilan etmesini daha iyi bir dünya için gerekli bir adım olarak nitelendirdi. BM’nin devletlerden kooperatifçilik için elverişli bir ortam ve alt yapı hazırlanmasını talep ettiğini dile getiren Necdet Buzbaş, “Ülkemizde bulunan kooperatif sayısı dünya genelinde 750 bin olan sayının %10’unu ihtiva etse de, ne yazık ki, ortaklık açısından 800 milyon olan dünya genelindeki kooperatif ortağının sadece %1 ‘lik kısmının kapsamakta” diyor.
Buradan yola çıkarak ülkemiz kooperatif karakteristiğinin az ortaklı bir yapıya sahip olduğunu dile getiren Necdet Buzbaş, dünya uygulamalarının oldukça gerisinde olduğumuzu vurguladı. Değişen dünya ve Türkiye koşulları gözetilerek, ülkemiz kooperatifçiliğinin ideal yönde geliştirilmesi hedefi çerçevesinde ‘Türkiye Kooperatifçilik Strateji Belgesi’ hazırlandığını söyleyen TÜGİS Başkanı, “Strateji Belgesinin hedefleri ile BM’nin 2012 yılına ilişkin hedeflerinin örtüşüyor olması, kooperatifçilik konusunda ülkemizde yaşanacak değişimin en önemli güvence kaynağını oluşturacak. Türkiye, tarım sektöründe ve tarımsal sanayide kooperatifçiliği, kalkınma hamlesine bir kaldıraç olarak görmeli, kooperatifçiliğin sinerjisinden yararlanmalıdır. “ dedi.
Bu yıl Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından ödül alan şirketleri ise aşağıdaki isimlerden oluştu:
Pınar Süt Mamulleri San. A.Ş.
Kerevitaş Gıda San. ve Tic. A.Ş.
SS. Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
S.S. Gözsüz Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği