“TÜGİS Yönetim Kurulu İftar Yemeği’nde Buluştu”
3 Temmuz 2015
Dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi
9 Temmuz 2015

Ulusal Meslek Standartları Ve Tügis

4 Temmuz 2015

Mesleki Yeterlilik Kurumu / MYK Avrupa Birliği Yeterlilik esasları ile uyumlu Ulusal Yeterlilik Sistemini kurmak ve işletmek amacıyla 21 Eylül 2006 tarih ve 5544 sayılı kanun ile kurulmuştur. MYK, Ulusal Meslek Standartları ve Ulusal Yeterlilikleri belirlemek, ölçme – değerlendirme ve belgeleme sistemini kurmak ve işletmek, eğitim ve öğrenim kurumlarının akreditasyonunu sağlamak, ulusal yeterlilik çerçevesini oluşturmak ve geliştirmek, mesleki ve teknik eğitime ilişkin tüm yeterliliklerin kalite güvencesini sağlamak için görev almıştır.

Ulusal Mesleki Standartları işe alınacak kişilerin taşıması gereken bilgi ve becerilerin önceden bilinmesi, işe uygun olmayan kişinin istihdam edilmesinden kaynaklanan para ve zaman kaybı riskini azaltmaktadır. Meslek Standartları kişiye bir işi başarıyla ve ulusal düzeyde kabul edilebilir düzeyde yapabilmesi için, sahip olması gereken bilgi, beceri ve yetkinlikler ile meslek profilinin neler olduğunu göstermektedir. Meslek Standartları iş piyasasının ihtiyaç duyduğu iş gücünün sahip olması gereken bilgi ve becerileri hakkında bilgi vermektedir. Ulusal Meslek Standardı mesleğin tanımını uluslararası sınıflandırmadaki yerini meslekle ilgili mevzuatı, çalışma ortamını ve koşullarını, meslek profilini (görevler, işlemler ve başarı ölçütleri) kullanılan araç gereç ve ekipmanı, bilgi ve becerileri, tutum ve davranışları içerir.

TÜGİS/Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası hazırlanacak olan Mesleki Yeterlilik Standartları’ndan bazı gıda işkolları için hazırlanması konusunda sorumluluk üstlendi.

Hazırlanacak olan bu Mesleki Yeterlilik Standartları Nişasta Bazlı Ürünler Endüstrisi Rafineri Operatörlüğü Seviye 4, Mısır İşleme Operatörlüğü Seviye 4, Dondurulmuş Gıda Üretim Operatörü Seviye 4, Su Ürünleri İşleme Operatörü Seviye 4, Meyve Sebze Püre ve Konsantresi Hazırlama Operatörü Seviye 4, Meyve Sebze Suyu ve Meşrubat Hazırlama Operatörü Seviye 4 ‘den oluşmaktadır.

Gıda sanayi kuruluşlarında iş ve işçi güvenliği ile üretim yeterliliklerini belirlemeleri için hazırlanan standartların oluşturulmasında, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun liderliğinde Gıda Sanayicilerinden oluşan komiteler tarafından hazırlanan Mesleki Yeterlilik Standartları çalışıldı.

Hazırlanmakta olan Mesleki Yeterlilik Standartları görüş alınmak üzere Bakanlık ve İlgili kuruluşları, ilgili üniversite ve meslek yüksek okulları, sanayi ve ticaret odaları, gıda sanayi kuruluşları, ilgili gıda sanayi dernekleri, sendikalar, TİM, TOBB, Tüketici Hakları Derneği, Esnaf ve Sanatkarlar Kuruluşları, KOSGEB, TÜİK, YÖK, MEB ve Türkiye İş Kurumu gibi kuruluşların gibi çok sayıda kurum ve kuruluştan görüşler istendi.

Bu kurumlardan gelecek olan öneriler doğrultusunda yapılacak değişiklikler sonrası, MYK’nın liderliğinde teknik bir toplantıda son halini alacak olan standartlar, ilgili prosedür gereği, izlenecek yol ile Resmi Gazete’ de yayınlanarak hayata geçirilecektir.

Hazırlanan bu Mesleki Yeterlilik Standartları daha sonra yeterliliklerin geliştirilmesi ve ölçülmesini takiben çalışanlara sertifikaları verilecektir. İlgili kanun uyarınca, yeterlilik sertifikası almayan kişiler artık sektörde çalışamayacaklardır.

Hazırlanmakta olan bu Mesleki Yeterlilik Standartları konusunda görüş vermek isteyen kişi ve kuruluşlar TÜGİS’in web sitesinde bulunan ilgili standartları inceleyerek, görüş formlarını doldurmalarını rica ederiz.